Platekompaniet og manglende PEGI-merking

Jeg var en tur innom Platekompaniet i går og i spillhyllene oppdaget jeg noe som bekymret meg.

PEGI 18

Xbox360

Her ser du et spill med riktig merking og et med klistrelapp over merkingen.

Spillbransjen har en ordning for aldersmerking av spill, PEGI. Til å begynne med var denne litt bortgjemt på baksiden av spillkassetten, men har etter påtrykk fra flere instanser, blant annet Barnevakten, fått en størrelse og plassering på forsiden av omslaget som gjør den lett å få øye på og forholde seg til. Stor er derfor min overraskelse ved mitt besøk i ovennevnte butikk i går, hvor jeg oppdager at dette merket “mangler” på de fleste PS3-titlene. Sist jeg merket meg dette, gjaldt det X-box360-titler.

PS3-spill uten PEGI

Her kan det se ut som om en er ute etter å systematisk fjerne PEGI-merkingen

Nå skal ikke Sony eller Microsoft få kjeft her, for på direkte spørsmål fra meg, sier betjeningen at dette er et pålegg fra butikkledelsen.

Når jeg går de stakkars butikkansatte på klingen blir han defensiv og modererer seg med at pålegget er ikke å fjerne PEGI-merkingen, men at tilbudsetikettene SKAL stå nederst til venstre på omslaget. Når dette er standard plasering av PEGI-merkingen, så sier resultatet seg selv.

Dette er i beste fall en bevisstløs holdning til aldermerking av spill som Platekompaniet kan gjøre noe med om de ønsker det, eller en bevisst skjuling av aldersmerkingen for å generere mersalg. La oss håpe at førstnevnte er riktig og at noe blir gjort.

De fleste foreldre jeg møter som foredragsholder for Barnevakten er lite informert om spill, og spillverdenen. De er derfor helt avhengig av aldersmerkingen for å gjøre innkjøp av spill til sine mindreårige barn. Jeg synes det er problematisk at en butikkjede som skal være faginstans i forhold til denne varekategorien er så bevisstløs i forhold til denne merkingen.

Forhåndsbestilling

Her fremgår det ikke av forsiden at dette er et spill med 18 års aldersgrense

På vei ut blir jeg oppmerksom på et annet fenomen som helt klart er bevisst, om det er butikkjede eller spillbransje som er skyldige her er ikke gitt. Alle esker med reklame for forhåndsbestilling av spill har aldersmerkingen på baksiden. Dette gjør det igjen vanskelig for en dårlig informert voksen å gjøre en kvalifisert vurdering av innkjøpet til yngre barn.

Jeg har, utover et kort spørsmål til den ansatte som var tilstede i butikken, ikke gjort noe forsøk på å komme i kontakt med Platekompaniet for å få en uttalelse om dette. Det overlater jeg til andre å gjøre, så får vi se hvor fort denne snøballen ruller.

Google navigering

Har siden introduksjonen i høst brukt Google til å navigere meg frem til alle mine oppdrag for Barnevakten, og det fungerer utrolig bra. Med det forbehold at jeg aldri har brukt dedikerte navigeringsløsninger må jeg si at jeg vanskelig kan se at det kan gjøres så mye bedre at det skal være verdt mange penger.
En GPS fra Tom Tom eller Garmin koster fra 1000 til 5000 eller mer, og en innebygget fra bilfabrikantene en formue.
Når vi nå har kommet til det punkt hvor alle har en smart telefon kan jeg vanskelig se at det kommer til å være et marked for dedikerte navigeringsløsninger til bil særlig mye lenger. Gratis løsninger er blitt bra nok, er lette å bruke og tilbyr integrasjon med andre applikasjoner.
Når jeg reiser ut på oppdrag trykker jeg på adressen i kalenderen og vips, så har jeg destinasjonen inne. Den brukervennligheten kan en vanlig GPS vanskelig matche.
Det er ikke alle områder telefonen kan slå dedikerte løsninger, et godt kamera er fremdeles bedre enn telefonens, men på navigasjon er vi der nå, føler jeg.

Oppdatering

Nå begynner ting å falle på plass her, og design og lay out er omtrent som det skal være. Tar gjerne innspill på det om noen skulle ha en mening.

WordPress

Teknologien under her er bloggeverktøyet WordPress. Det virker etter hvert utrolig bra, selv om jeg måtte flyttes til en nyere server for at det skulle fungere optimalt. Det er koblet til en MySQL database på server og all redigering kan gjøres i nettleser, uansett hvor jeg måtte befinne meg, og uten egen programvare. For en utrolig vidunderlig ny verden vi lever i akkurat nå.

Det er dessuten et stort miljø som lager ulike widgets og plugins til denne så det er bare å legge til funksjonalitet etter som en trenger det.

Jeg finner det lett å konfigurere og sette opp, men det er meg. Klarer du å lese en avansert bruksanvisning, og ikke er ukjent med uttrykk som FTP, Database, CSS, HTML og lignende så får du til dette også.

Fremover skal jeg jobbe med å legge til innhold på sidene utenom bloggen, og fylle opp med flere fotoalbum. Etter hvert vil du kunne lese om dataspil, få med deg litt av mitt “akademiske” arbeid og diverse annet.

Følg med