Platekompaniet og manglende PEGI-merking

Jeg var en tur innom Platekompaniet i går og i spillhyllene oppdaget jeg noe som bekymret meg.

PEGI 18

Xbox360

Her ser du et spill med riktig merking og et med klistrelapp over merkingen.

Spillbransjen har en ordning for aldersmerking av spill, PEGI. Til å begynne med var denne litt bortgjemt på baksiden av spillkassetten, men har etter påtrykk fra flere instanser, blant annet Barnevakten, fått en størrelse og plassering på forsiden av omslaget som gjør den lett å få øye på og forholde seg til. Stor er derfor min overraskelse ved mitt besøk i ovennevnte butikk i går, hvor jeg oppdager at dette merket “mangler” på de fleste PS3-titlene. Sist jeg merket meg dette, gjaldt det X-box360-titler.

PS3-spill uten PEGI

Her kan det se ut som om en er ute etter å systematisk fjerne PEGI-merkingen

Nå skal ikke Sony eller Microsoft få kjeft her, for på direkte spørsmål fra meg, sier betjeningen at dette er et pålegg fra butikkledelsen.

Når jeg går de stakkars butikkansatte på klingen blir han defensiv og modererer seg med at pålegget er ikke å fjerne PEGI-merkingen, men at tilbudsetikettene SKAL stå nederst til venstre på omslaget. Når dette er standard plasering av PEGI-merkingen, så sier resultatet seg selv.

Dette er i beste fall en bevisstløs holdning til aldermerking av spill som Platekompaniet kan gjøre noe med om de ønsker det, eller en bevisst skjuling av aldersmerkingen for å generere mersalg. La oss håpe at førstnevnte er riktig og at noe blir gjort.

De fleste foreldre jeg møter som foredragsholder for Barnevakten er lite informert om spill, og spillverdenen. De er derfor helt avhengig av aldersmerkingen for å gjøre innkjøp av spill til sine mindreårige barn. Jeg synes det er problematisk at en butikkjede som skal være faginstans i forhold til denne varekategorien er så bevisstløs i forhold til denne merkingen.

Forhåndsbestilling

Her fremgår det ikke av forsiden at dette er et spill med 18 års aldersgrense

På vei ut blir jeg oppmerksom på et annet fenomen som helt klart er bevisst, om det er butikkjede eller spillbransje som er skyldige her er ikke gitt. Alle esker med reklame for forhåndsbestilling av spill har aldersmerkingen på baksiden. Dette gjør det igjen vanskelig for en dårlig informert voksen å gjøre en kvalifisert vurdering av innkjøpet til yngre barn.

Jeg har, utover et kort spørsmål til den ansatte som var tilstede i butikken, ikke gjort noe forsøk på å komme i kontakt med Platekompaniet for å få en uttalelse om dette. Det overlater jeg til andre å gjøre, så får vi se hvor fort denne snøballen ruller.