Spill

Spill har opptatt mennesker siden tidenes morgen og har utviklet seg fra det primitive til det stadig mer sofistikerte. Sjakk for eksempel har røtter langt tilbake i tid, og kortstokken har sine aner i Kina hvor trykkekunsten muliggjorde dette før den kom til våre breddegrader.

Et av de kortspill som har fascinert meg ganske mye er POKER. Kongen blant kortspill og regnet som et av de mest krevende av mange. Ingenting er som en kortkveld med gutta (ja Gutta, det er ikke noe morsomt med jenter og poker, de er så vanskelige å bløffe) noen øl, litt god mat og så timer med poker.Les også om Poker og sannsynlighetsregning.

Før jeg snakker om PC-spill, vil jeg slå et slag for det gode gammeldagse:

Flipperspill. Ingenting gir meg den dag i dag et adrenalinkikk som flipperspillet. Denne nådeløse kampen mot kula og de fysiske lovene gir et kick av helt utrolige dimensjoner.

Kortspill. Har du tenkt over hvilke utrolige variasjoner som ligger i en kortstiokk. Du kan spille Bridge, Poker, Canasta, Svarteper, Gris, Vri åtter o.s.v. i det uendelige. På skolen der jeg jobber er det en del, både voksne og barn, som spiller noe som kalles “Magic, the Gathering” et kortspill som viser at i vår elektroniske tidsalder kan fremdeles papp og papir fenge.

Brettspill. Her er det også mange. En favoritt er Risk, en kamp om verdensherredømme på bekostning av dine motstandere. Tilhengere av realpolitikk, har en god dag.
For ikke å snakke om: Sjakk, Dam, Backgammon, Monopol, Ludo o.s.v. La oss ikke glemme disse mulighetene i disse elektroniske tider. Og her som så ofte ellers, de gamle er eldst. Det er langt mellom lyspunktene blant nykommerne i brettspill.

Spillene fant tidlig veien til datamaskinen og utviklingen har vært enorm, fra teksbaserte eventyrspill til grafiske kunstverk. En utfordring både til fantasi og intellekt. Det er heller ikke til å komme fra at spill har vært drivende for en del av utviklingen av datamaskinen. Spesielt gjelder dette på 3D-siden. Ønsket om å kreere spill med høy grad av realisme har ført til en utvikling av skjermkort som vi ikke hadde sett maken til hadde det ikke vært for spillene. Ikke minst prismessig. I dag får du 3D skjermkort til en tusenlapp som går skjermkort fra kort tid tilbake, og til en helt annen pris, en høy gang.

Jeg har som alle andre brukt en del av tiden foran datamaskinen til spill, denne siden er et forsøk på å dele disse opplevelsene med andre på godt og vondt. Synes du spill er dyrt? Ja det er det. Men du behøver ikke kjøpe siste nytt til enhver tid. Jeg følger litt med på spillanmeldelser i avisene og på nettet, Gamespot for eksempel. Da kan du heller kjøpe gamle spill, til et par hundrelapper, i stedet for 499,- som er vanlig pris. En annen grunn til å følge med er at når du nå en gang betaler full pris er det greit å ikke kjøpe katta i sekken. Det er nemlig fullt mulig, det lages nemlig mye dårlige dataspill. Jeg anmelder også spill for Barnevakten, og de har jeg lagt kopier av her.

Leave a Comment